FinTech: aandachtspunten financieel toezicht en privacy

 • Overzicht
 • Data

Inhoud

Onder de noemer ‘FinTech’ vinden er momenteel razendsnel ontwikkelingen plaats op het gebied van financiële dienstverlening. Alles met het label ‘FinTech’ is hot en ontwikkelingen op het gebied van FinTech zijn vrijwel dagelijks in het nieuws. Niet in de laatste plaats komen daarbij de eindeloze mogelijkheden aan bod. Maar zijn er ook bedreigingen voor FinTech initiatieven en wat is de juridische context? Tijdens de middag wordt ingegaan op het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en De Nederlandsche Bank (DNB). Aan de hand van concrete voorbeelden wordt uitgelegd hoe regelgeving en FinTech initiatieven elkaar raken.

Doel

Doel van de cursus is inzicht te geven in de juridische toezicht context van FinTech initiatieven, zodat de deelnemers in staat zijn aandachtspunten te herkennen én kansen te benutten.

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit:

 • advocaten / notarissen
 • juristen (academisch geschoold), waaronder bedrijfsjuristen, compliance officers en toezichthouders

Van deelnemers wordt een afgeronde academische opleiding verwacht.

Cursusmateriaal

Voorafgaand aan de cursus zal het cursusmateriaal per e-mail worden toegezonden. De hand-outs van de presentatie ontvangt u op de cursusdag zelf.

Opleidingspunten (indien van toepassing)

Op basis van artikel 4.4, vierde lid, van de Verordening op de advocatuur behaalt een advocaat één opleidingspunt voor ieder heel uur dat hij onderwijs van academisch niveau heeft gevolgd dat de
praktijkuitoefening of de praktijkvoering ten goede komt, indien het onderwijs gegeven is door een deskundige docent en kan worden aangetoond dat het onderwijs daadwerkelijk is gevolgd. De cursus is hierop ingericht en de deelnemers worden verzocht een evaluatieformulier in te vullen. Na afloop ontvangt u een bewijs van deelname, indien uit de intekenlijst volgt dat de volledige cursus is bijgewoond. De netto cursusduur is ruim drie uur, zodat 3 opleidingspunten kunnen worden gerekend.

Programma

De cursus duurt van 14.00 tot 17.30 uur. Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

14.00 uur – Inleiding

 • Wat verstaan we onder FinTech?
 • Welke spelers zijn betrokken?
 • Wat is het toezichtrechtelijk speelveld?

14.15 uur – Perspectief van de toezichthouder – Mirèl ter Braak, programmateam Innovatie & Fintech (AFM)

 • Visie van de toezichthouder
 • Wat vindt de toezichthouder belangrijk
 • Regulatory sandbox
 • Verwachtingen voor de toekomst (NL en EU)

15.45 uur – Financieel toezicht

 • Juridisch kader
 • Casus betaaldiensten
 • Casus elektronisch geld
 • Casus beleggingsdienstverlening
 • Vooruitblik: wat kunnen we verwachten aan nieuwe regelgeving?

15.45 uur – Pauze

16.00 uur – Privacy aspecten

 • Waarom voldoen aan privacyregelgeving?
 • Juridisch kader (Wbp en Privacy Verordening)
 • Casus commercieel gebruik klantdata
 • Toestemming en transparantie
 • Profileren en delen data met derden

17.15 uur – Discussie en ervaringen uit de FinTech praktijk

17.30 uur – Einde programma

Inschrijven voor deze cursus

Deze cursus wordt gegeven door:

Andries Doets

Andries Doets is partner bij Finnius in Amsterdam, een advocatenkantoor gespecialiseerd in het financieel toezichtrecht. Hij houdt zich sinds 2001 als advocaat bezig met het financieel toezichtrecht. Naast adviseren richt hij zich op procedures op het gebied van toezicht en handhaving. Die handhaving kan zowel bestuursrechtelijk (AFM, DNB of het BFT) als strafrechtelijk van aard zijn (FIOD). Andries heeft gestudeerd aan de Universiteit Leiden en de Université Lyon 3 (Jean Moulin). Hij is medeauteur van Handboek Sanctierecht (Kluwer 2013), Onderneming en financieel toezicht (Kluwer 2010) en Handboek marktmisbruik (Kluwer 2008) en doceert onder meer voor het Nederlands Instituut voor het Bank-, Verzekerings- en Effectenbedrijf (NIBE-SVV) en het SSR (opleidingsinstituut rechtelijke macht). Andries is vaste medewerker van het tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming en hij schrijft annotaties voor Jurisprudentie Onderneming & Recht (JOR).

 

 

Niels Westerlaken

Niels Westerlaken is advocaat bij Project Moore, een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in IT- en privacyrecht. Niels staat cliënten bij op het gebied van IT-contracten, cloud computing, security en privacy-compliancetrajecten. Hij vertaalt IT-problemen en complexe verwerkingen van persoonsgegevens naar duidelijke technische en commerciële keuzes. Niels begeleidt verschillende banken bij Fintech initiatieven en adviseert hen over de maatregelen die zij moeten treffen om te voldoen aan toepasselijke privacyregelgeving.

Niels is oprichter van Legal Hackers Amsterdam  een wereldwijd initiatief om innovatieve juristen en programmeurs samen te brengen. Niels werkte eerder als legal-analist bij De Brauw Blackstone Westbroek aan het automatiseren van juridische beslissingen en aan projectmatige benaderingen van omvangrijke rechtszaken.

 

projectmoorelogo

 

Tim de Wit

Tim de Wit houdt zich sinds 2011 als advocaat bezig met financieel toezichtrecht. Hij adviseert veel over beleggingsfondsen, beleggingsdienstverlening, betaaldienstverlening en kredietvertrekking. In de praktijk ziet Tim regelmatig FinTech initiatieven voorbij komen, zowel vanuit de traditionele spelers op de markt als nieuwkomers. Tim is co-auteur van de derde druk van het boek ‘Hoofdlijnen Wft’, dat in 2015 verscheen.

Tim is advocaat bij Finnius, een advocatenkantoor gespecialiseerd in het financieel toezichtrecht. Finnius staat financiële ondernemingen bij gedurende hun hele life cycle. Het kan daarbij gaan om vergunningaanvraag of advisering over doorlopend toezicht, maar ook om de inzet van rechtsmiddelen mocht een handhavingsmaatregel worden opgelegd door de AFM of DNB.

finniuslogo


Cursuslocaties

De cursuslocaties van Lexteq zijn gericht op interactie en een ontspannen sfeer. Lexteq biedt cursussen aan op locaties in verschillende delen van Nederland, om lange reistijd te voorkomen.

In-company cursussen

Lexteq verzorgt op verzoek graag in-company cursussen binnen uw onderneming.

Neem hiervoor contact op met Lexteq: incompany@lexteq.nl

Contact

Lexteq B.V.

Postbus 15814

1001 NH Amsterdam

T: +31 (0)20 82 080 82

M: info@lexteq.nl

K.v.K. Amsterdam ‎60451823

BTW 853916767 B 01


Vind ons op:

Stuur een bericht

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.